Åby IBK F16 2012/2013.

Engagemang - Motivation - Tålamod!

Kan ni er innebandyhistoria?

Publicerad 2012-01-23 14:00:00 i Allmänt

Innebandy. Klubba, boll, fem spelare på plan & en målvakt i vardera lag. Utvisningar, anfall, försvar, frislag och straffar, passningar och uppspel. 3*20 minuter och två domare. Det finns mycket att säga om innebandy som sport. Reglerna kan vi och vi vet (för det mesta) hur det hela går till. Men vad vet vi egentligen om sporten som sådan? För mig som är intresserad av historia är det i varje fall väldigt intressant att veta. Om inte annat så är allmänbildning en av de saker svenskarna värderar högst ;)

Om innebandy

Innebandy är en sport med svenskt ursprung. Efter att ha vuxit lavinartat under 80- och 90-talet är innebandyn numer landets största inomhusidrott.

En ny sport föds
Populariteten bland annat på landets fritidsgårdar under 1970-talet ledde till att renodlade innebandyklubbar startades. Först ut var Sala IBK 1979 och de var drivande när innebandysporten började organisera sig.

I november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet. 15 föreningar närvarade vid bildandemötet i Sala. Innebandyn lyckades sedan få ett rekordsnabbt antagande till Riksidrottsförbundet, där man kom med redan 1985.

Stor tillväxt
I och med medlemskapet i RF tog utvecklingen ytterligare fart. Rikstäckande seriespel drogs igång och antalet spelare och föreningar växte ännu mer.

1985 låg antalet föreningar på 165. Fem år senare passerades 1000-gränsen! Under samma period tiodubblades antalet spelare från 2 500 till 25 000.

Det stora genombrottet, då gemene man fick upp ögonen för innebandy, var 1996 vid historiens första VM-turnering. I Globen var hela 15 106 åskådare på plats och såg innebandyns första VM-final. Publiksiffran står sig än idag som svenskt inomhusrekord för tävlingsidrott.


Innebandyn idag
Antalet licensierade spelare ligger strax över 120 000, vilket gör innebandyn till landets största inomhusidrott. Största delen spelare är ungdomar och innebandyn är populär bland både tjejer och killar.

Sporten har en bra spridning över hela riket. Enligt statistiken för lokalt aktivitetsstöd 2008 fanns det aktiva innebandyklubbar i 263 av Sveriges 290 kommuner. Med den noteringen ligger innebandyn på andra plats efter fotbollen.

Beräkningar säger att närmare en halv miljon svenskar regelbundet spelar innebandy i föreningar, genom Korpen, på skolor och arbetsplatser.

Ute i landet administreras av distriktsförbunden som är 22 stycken till antalet.


Elitserien och Svenska Superligan
Högsta serien för damer heter Elitserien. Herrarnas högsta serie heter Svenska Superligan. Dessa serier består av vardera 14 lag.

Varje säsong avslutas i april med ett gemensamt finalarrangemang. Under sex år hölls detta i Globen men 2011 och 2012 kommer finalerna att spelas i Malmö Arena. Efterfrågan på biljetter är alltid stor och gällande publikrekord är från herrarnas SM-final 2005 (AIK-Warberg). Den matchen sågs av 14 656 åskådare.

Regerande mästare på damsidan är Rönnby och på herrsidan Storvreta.


Sverige är världsledande
I innebandyhistorien är Sverige det land som har tagit hem flest VM-guld. De andra nationerna jagar och framför allt är det just nu Finland, Schweiz och Tjeckien som utmanar Sverige om de ädlaste medaljerna.

Sverige regerande världsmästare för damseniorer, damjuniorer och herrjuniorer. På herrseniorsidan är Finland regerande världsmästare inför det hemma-VM som man spelar i december 2010.


Internationellt
Innebandyns internationella namn är floorball. 1986 hade Sverige, Finland och Schweiz ett möte där man bildade IFF (International Floorball Federation). Antalet nya medlemsnationer kommer in i en strid ström och är nu uppe i 52.

I december 2008 gav Internationella Olympiska Kommittén sitt erkännande till innebandyn, vilket är ett första steg för idrotter som har en strävan att komma upp på OS-programmet.

Hämtat från: http://www.innebandy.se/sv/Om-innebandy/

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Åby IBK F16 2012/2013. Engagemang - Motivation - Tålamod

I våras blev det bestämt att det skulle anmälas fler flicklag till seriespel säsongen 12/13. Flickor 16 och Flickor 15. Här kan ni följa oss på träningar, matcher och andra aktiviteter. Alla mellan åldrarna 95-98 spelar i dessa laget, och bättre sammanhållning får man leta efter! Under hösten kommer tjejerna att delta i både seriespel, SM, DM och övriga cuper såsom t.ex Gothia. Mycket information och resultat kommer att läggas upp här på bloggen, så glöm inte att kika in med jämna mellanrum. Engagemang - Motivation - Tålamod!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela