Åby IBK F16 2012/2013.

Engagemang - Motivation - Tålamod!

Åbydamerna bjuder på en dramatisk 16-delsfinal!

Publicerad 2011-10-26 11:29:10 i Allmänt

Under kvällen igår spelades 16-delsfinal i Skånemästerskapen. Åbydamerna mötte Göinge IBK på hemmaplan och bjöd på en match som man sent kommer att glömma! Från att ligga under med 1-4 inför sista perioden till att vända och avsluta med 6-4 skakar inte bara om publiken utan jag tror bestämt, att även våran egen Stefan Magnusson blev lite tårrögd! Åbydamerna är alltså nu vidare i SkM och kommer att möta Röke IBK (div2) i nästa match.

Period 1 (1-1)
Period nummer ett inleds med ett relativt lugnt och tålmodigt spel. Damerna mötte Göinge i lördags och vann med 4-0 vilket syntes då nerverna inte var lika synliga i spelet den här matchen. Efter elva minuter utvisas Göinge för slag och vi får spela i numerärt överläge. Vi spelar på bra och har en del skott på mål, men som tyvärr inte resultaterar i ändring på tavlan. Det numrera äverläget rullar förbi och vi spelar in i slutminuterna på matchen. i 15:e minuten kommer första målet i kvällens match och det är Åbys Arta Tahiri som lägger in ett mål på en assist av Kleist. Dock reducerar Göinge kort några minuter därefter till 1-1 i en kontring. Spelet är till största delen på Göinges sida och vi har en del anfall som imponerar. Bollen spelas runt, både mellan backar och upp mot forward som ligger högt upp och pressar då vi under kvällens match startade med 3 kedjor. Detta högt pressande spel resulterar i många skott, men då vi i några av fallen missar att ha en markerande anfallare framför målvakt så får vi inte riktigt in skotten vi skjuter. Det tåls att tillägga att Göinge faktiskt har en enormt duktig målvakt som tog en hel del bra skott ifrån åbydamerna.

Period 2 (0-3)
I denna perioden spelar vi väldigt frustrerat och vi får inte riktigt till våra anfall så som i första. Vi spelar fortfarande på tre kedjor så det är inte tröttheten som visar sig, utan antagligen så sitter frustrationen över att vi inte riktigt fick in de skott vi sköt i första, kvar. Till skillnad från matchen i lördags mot Göinge så hade vi en hel del avslut. Vi vågade anfalla med hög press uppåt och hade även tålamodet till att hålla i bollen några sekunder mer innan vi sköt. Skottstatistiken (se nedan) var betydligt högre denna match! Vill även berömma oss i vårt försvar och våra backar som kanske inte fick de mest optimala förutsättningarna då de fick köra runt på två backpar på tre kedjor. Detta klarade dom utmärkt och ansvaret låg på oss anfallare när de 3 bakåtmålen kom. Dessa gjordes på kontringar och tyvärr också när vi höll i bollen för länge i mitten. Vill även understryka att vi spelade i numerärt underläge tre gånger under denna period (se utvisningsstatistiken).

Period 3 (5-0)
Det är med frustrerade ansikten Åbydamerna träder in på planen och vi är medvetna om att vi måste vara på tå från början för att kunna ta igen det här. Vi det här laget står det 1-4 på tavlan och det är en relativt lång väg till 4-4. Tre mål ska göras och det gäller att vi börjar sätta våra chanser för att klara ut detta. Detta gör vi också och redan efter 1.23 minuter in i matchen så följer en av våra backar, Vivivana Lundberg, med upp i ett anfall och gör ett snyggt mål i höger hörn på en assist av Kleist. Roligt att se att våra backar producerar i princip lika mycket som våra anfallare. Det visar på att vi vågar lita på varandra och att vi spelar som ett lag. I 8:e minuten tar Fredrica Bengtsson över och gör så att siffrorna på tavlan jämnas ut ännu mer. Detta gör hon med briljans och på egen hand. Nu står det alltså 3-4 på tavlan och det är inget långt ifrån att jämna ut matchen till 4-4. Efter halva perioden har vi gjort två mål, och man hör Arta Tahiris kloka ord; "kom igen nu tjejer, har vi gjort två mål efter halva tiden, så kan vi köra två till!" Detta sporrar damerna ännu mer och i 12:e minuten gör Sofi Bond de tredje målet i perioden på en assist av Kleist. Nu är det skakig stämning i hallen. Det gäller att behålla tålamodet och får ett litet, mål till... ett enda mål så leder vi den här matchen istället för att ligga under med 1-4. Då får båda lagen helt plötsligt en utvisning i 17:e minuten. Sofi Bond gästar båset tillsammans med en spelare ifrån Göinge i två minuter. Det är alltså 4 spelare mot 4 spelare på plan och spänningen stiger. Åbydamerna kan dock hålla nerverna i styr lite mer och gör ett mål 18.15 via Cajsa Nilsson assisterad av Elisabeth (Lisa) Jönsson. Det står nu 5-4 på tavlan till Åby och Göinge beslutar sig för att ta ut målvakten för att få numerärt överläge med utespelare på planen. Detta utnyttjar Fredrica Bengtsson och lägger upp en långboll som går in, vilket ändrar siffrorna till 6-4 och de är 15 sekunder kvar. Åby lyckas hålla detta och vinner matchen! Ett stort plus till våra målvakter Jenny Rolfsson och Hanna Andreasson. Ni är fantastiskt duktiga!

Stefan Magnusson om matchen:
Tanken var att vi skulle prova tre hela kedjor på kvällens match,men Charlotta är fortfarande borta och Erica Råå var sjuk. Så vi började med 3 lines framåt och gick runt på 2 back par. Fungerade si så där i första 20 minuterna. Sedan hände något som gjorde att vi stod och tittade på vad Göinge skulle göra med bollen. Vi var inte heller så hungriga på vår planhalva. Detta resulterade i att dom fick några skott som tyvärr gick in och furstrationen började komma. Inför 3:e låg vi under med 1-4 och vi slog Göinge några dagar innan med 4-0. Klart man frågar sig hur kan detta hända. Vi går ner på två kedjor och bestämmer oss för göra ett snabbt mål så vi får kontakt. Vilket vi fick. Vi spelade runt bollen och fick fart på matchen ditt vi ville. Målen började trilla in och tjejerna började förstå att detta kan vi ta och mycket riktigt så kommer vi ifatt till 4-4 och gör sedan ännu ett viktigt mål. Samtidigt som spelet kommer så börjar motståndarna bli trötta och deras frustration kommer krypande. Vi lägger in 6:ans växel som finns nu förtiden. Frida hänger det sista målet i öppen bur. Vändningen var fullbordad och segern var klar. Roligt att Frida och Lisa är tillbaka!