Åby IBK F16 2012/2013.

Engagemang - Motivation - Tålamod!

Man kan aldrig bli för bra på regler!

Publicerad 2011-11-22 11:12:17 i Allmänt

Då det har varit en del efterfrågningar av nya regler som tillkommit de senaste två åren, så kommer här nu de senaste uppdateringarna och tilläggen från 2010/2011. För er som tycker det är fruktansvärt tråkigt och helt onödigt med detta; ge det en chans och skumma igenom. Kanske kan det förebygga en utvisning eller en avblåsning mindre, till kommande matcher. Man kan aldrig undvika avblåsningar helt i en match, men om man är mer insatt i diverse "vanliga" regler, så kanske man också har mer förståelse för varför domaren visar en fördel istället för att blåsa i vissa lägen, eller varför denne väljer att blåsa trots att man har bollen och därmed också förebygga en eventuell 2-minuters utvisning för protest mot domslut.

Nedan ser ni nyheterna f om 2010. Alltså de tillägg som gjorts i den befintliga regelboken. Eventuella ändringar i den specifika regeln är överstrykna och rättningen är tilllagd direkt efter.

104.1 Byteszoner
Byteszonerna kan också, med avvikande färg, märkas ut på toppen av sargen.

105.1 Sekretariat och utvisningsbänkar
I de fall där utvisningsbänkar och byteszoner är placerade på samma sida ska det vara minst 2 meter mellan dessa.

106.1 Inspektion av spelplan
Eventuella brister ska åtgärdas av hemmalaget arrangören.

202.1 Time out
Timeout kan begäras när som helst under matchen utom i samband med strafflagsavgörande efter förlängning.

203.1 Förlängning
En oavgjord match som måste avgöras ska förlängas med 10 minuter dock längst tills ett lag gör mål.

305.1 Ledare
Efter matchstart får inga kompletteringar göras utom eventuella justeringar av felaktig numrering.

401.1 Spelarnas klädsel
Damlag får använda korta kjolar eller hel dress(tröja och kjol i ett stycke) istället för kortbyxor.

401.3 Spelarnas klädsel
Om en felaktigt numrerad spelare deltar ska matchprotokollet justeras och felaktigheten rapporteras till administrerande myndighet.

404.1 Särskild lagkaptensutrustning
Armbindeln ska bäras på vänster, valfri arm och vara väl synlig. Tejp anses inte som armbindel. Felaktig armbindel ska rapporteras till administrerande förbund.

405.1 Personlig utrustning
Endast administrerande myndighet kan, efter skriftlig ansökan, medge dispens.

406.1 Boll
Bollens yta ska vara enfärgad i en icke-flourescerande färg. Inte heller färgen på insidan av bollen får vara flourescerande.

407.2 Klubba
Bladbyte är tillåtet endast under förutsättning att blad och skaft är godkända tillsammans och av samma fabrikat.

410.1 Inspektion av utrustning
Domarna avgör om och hur kontroll och eventuella åtgärder beträffande all utrustning ska ske. Felaktig utrustning, inklusive felaktigheter gällande klubbor, kontroll av hook, skaft/blad kombination samt avsaknad av IFF:s godkännandemärke undantaget, som upptäcks före eller under match ska omedelbart åtgärdas, varefter spelaren kan starta/fortsätta matchen.

410.2 Inspektion av utrustning
Kontroll av hook, skaft/blad kombination samt IFF:s godkännandemärke får begäras av lagkaptenen.

502.1 Tekning
Ett mål gjort under förlängning, straffslagsavgörande eller på straffslag i samband med periodslut, behöver inte bekräftas med tekning.

601.3 Allmänna bestämmelser för utvisningar när en målvakt visas ut!
Endast den utvisade spelaren ska noteras i matchprotokollet.

602.2 Lagstraff
Om fler än en spelare i samma lag utvisas vid samma tidpunkt avgör lagkaptenen i vilken ordning lagstraffen ska mätas. Men kortare straff ska i detta fall alltid mätas före längre. Om ett lag under avvaktande utvisning drar på sig ytterligare en utvisning ska den första avvaktande utvisningen anses vara den som utdömts först.

603.1 Två minuter lagstraff
Ett 2 minuter lagstraff som börjat mätas ska heller inte avbrytas om målet görs under avvaktande utvisning eller på straffslag/avvaktande straffslag.

605.6 Förseelser som leder till 2 minuter lagstraff
När lagkaptenen begär kontroll av hook, blad/skaftkombination samt godkännandemärkning av klubban och denna är korrekt.

605.20 Förseelser som leder till 2 minuter lagstraff
När en spelare avsiktligt fördröjer spelet. Hit räknas när en spelare i försvarande lag avsiktligt flyttar på målburen.

605.25 Förseelser som leder till 2 minuter lagstraff
Hit räknas även förseelser gällande kaptensbindel och om delar av klädseln saknas.
Förseelser gällande klädsel ska endast leda till en utvisning per lag och match. Domare ska om möjligt uppmärksamma spelare om möjligt innan åtgärd vidtas. Alla andra felaktigheter såsom kaptensbindel eller avsaknad av siffra på bröstet ska dock rapporteras till administrerande förbund.

605.27 Förseelser som leder till 2 minuter lagstraff
När en felaktigt numererad spelare deltar i matchen.Denna regel resulterar inte längre till 2 min utv.

När en spelare begår en frislagsbelagd förseelse som leder till straffslag.

608.2 Personligt straff

611.1 Matchstraff
Spelare/ ledare kan maximalt ådra sig två matchstraff under förutsättning att ett av matchstraffen utdöms för att spelaren/ledaren inte finns upptagen i matchprotokollet.

611.2 Matchstraff
Endast den utvisade spelaren ska noteras i matchprotokollet. Eventuella personliga straff gällande spelaren som ådrar sig matchstraff ska avbrytas. Om en spelare begår ytterligare förseelser som leder till matchstraff ska den förseelsen som leder till det grövsta matchstraffet rapporteras.

613.5 Förseelser som leder till matchstraff 1
När en spelare i ilska slår sönder/bryter av klubban eller annan utrustning.

615.3 Förseelser som leder till matchstraff 2
När en ledare gör sig skyldig till fortsatt eller upprepat osportsligt uppträdande.

617.4 Förseelser som leder till matchstraff 3
När en spelare eller ledare gör sig skyldig till hotfullt uppträdande. Med våldsamt hotfullt uppträdande avses att uppsåtligt inträda inom en persons integritetsområde utanatt orsaka fysisk skada. Exempelvis bespottning eller annan typ av kränkning.

618.1 Utvisningar i samband med straffslag
Om ett straffslag resulterar i mål verkställs ej den 2-minutersutvisning som orsakade straffslaget. Detta gäller även avvaktande straffslag. Om det felande laget under ett avvaktande straffslag begår ytterligare en straffslagsbelagd förseelse skall denna andra förseelse vara den som anses ha orsakat straffslaget. Om ett strafflag avbryts på grund av en förseelse av målvakten ska målvaktens förseelse vara den som anses orsaka det nya straffslaget. Om ett 5-minuters lagstraff utdöms i samband med straffslag eller avvaktande straffslag ska ingen redan existerande 2-minuters utvisning avbrytas om straffslaget/avvaktande straffslaget resulterar i mål.

Om ett straffslag utan utvisningspåföljd resulterar i mål, skall ingen annan utvisning påverkas.

701.2 Godkända mål
Ett godkänt mål kan inte underkännas efter att tekning har skett.

Nedan ser ni ett klipp på Jonas Björkman tennisspelare, som visar hur man inte ska göra när man bli irriterad på domaren..