Åby IBK F16 2012/2013.

Engagemang - Motivation - Tålamod!

Sverige körde över Danmark!

Publicerad 2011-12-08 10:21:23 i Allmänt

Sverige vann på ett övertygande sätt den tredje gruppspelsmatchen mot Danmark med 15-1. På torsdag väntar Norge i kvartsfinal.

I den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Danmark inledde Sverige mer defensivt än i de tidigare matcherna. Sverige tog tidigt kommandot i matchen och i den fjärde minuten gjorde Cassandra Edberg 1-0, fint framspelad av Victoria Wikström. Två minuter senare ökade samma Edberg på ledningen till 2-0 efter ett mönsteranfall av den svenska förstafemman.

– Vi kör på som planerat från start och spelar lugnt och metodiskt. Vi gör mål på många av våra målchanser, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

I mitten av första perioden lyckades Danmark spräcka Sveriges hittills 133 minuter långa nolla i detta VM. Slumpmässigt letade sig ett distansskott från Lisbeth Nøhr in bakom Hanna Pettersson, som tappade in bollen. Sverige replikerade genom Linn Lundström som fixade 4-1 före pausvilan. Lundström, som noterades för fyra assist under tisdagens match mot USA, gjorde därmed karriärens första landslagsmål.

– Linn gör det bra idag trots den ovana positionen som högerforward. Hon är vältränad, springer över stora ytor och skaffar sig möjligheter därför, säger Vaara.

Linn Lundströms målskytte i landslaget lossnade rejält i matchen mot Danmark. Tre mål noterades hon för totalt. Foto: Klas Pettersson.

I den andra perioden kom Sverige ut med än mer kraft och fortsatte att pressa Danmark djupt i egen zon. Målskyttet kom igång på riktigt och de blågula vann mittperioden med 7-0. Svenskornas teknik och kanske framförallt fysik var överlägsen och hindrade danskorna från att skapa något eget spel.

– Danskorna orkar inte riktigt slutföra matchen på hög nivå. Våra tjejer känns väldigt fräscha. Trots att vi kört några matcher i rad så pumpar de ändå på, säger Vaara.

Det danska målvaktsbytet inför den tredje perioden hjälpte föga mot Sverige idag. Danmark hade inget att sätta emot Sverige som med rörelse och energi jobbade ner motståndet. I slutperioden kom danskorna knappt över den egna planhalvan. Segersiffrorna skrevs till 15-1.

För Sverige, som blev gruppsegrare med en målskillnad på hela 68-1, väntar Norge i kvartsfinal. Matchen startar 16.30 idag.